fbpx

Veilig én gemakkelijk communiceren? Zo lukt het wel.

Alle blog items

In veel organisaties wordt – bewust of onbewust – vaak op onveilige manier gecommuniceerd. Maar veilig communiceren, wat is dat eigenlijk en hoe doe je dat dan? In deze blog legt Antoine de Keizer het graag aan je uit.Digitale communicatie

Iedereen communiceert tegenwoordig digitaal met elkaar. Zeker programma’s zoals Whatsapp zijn eenvoudig gebruik, en doordat je het kunt gebruiken vanaf zowel computer als telefoon is het zeer toegankelijk. Zowel jongeren als volwassenen gebruiken het platform daarom steeds vaker. Deze mensen werken bij organisaties, misschien wel bij die van jou. En waar het begint met het sturen van onschuldige berichten over privézaken, zien we in de praktijk dat er ook steeds meer zakelijke informatie op deze manier gecommuniceerd wordt. Het is zo makkelijk, en wat kan er nou gebeuren, Whatsapp heeft end-to-end encryptie, toch?

Misschien toch niet zo veilig…

Whatsapp is, net als Instagram, sinds augustus 2019 onderdeel van Facebook. De afgelopen tijd hebben we allemaal kunnen zien dat Facebook meerdere malen schuldig is bevonden aan het uitgebreid schenden van privacy van haar gebruikers. Ondanks dat Facebook sindsdien – overigens minimale – verbeteringen heeft aangebracht, zijn deze maatregelen nog lang niet afdoende. Wie geeft jou de garantie dat informatie die via Whatsapp wordt verzonden veilig is? Mark Zuckerberg, eigenaar van Facebook, zal je die garantie in ieder geval niet geven. Desondanks wordt Whatsapp nog onverminderd gebruikt, met alle risico’s van dien. Maar ook e-mail wordt vaak gebruikt om gevoelige informatie te delen. Maar wat als dit bericht – onbewust – terecht komt bij iemand anders?

Hoe dan wel?

We hebben de vraag naar veilige communicatie sterk zien groeien sinds de invoering van de AVG in 2018. Wij helpen organisaties graag om zowel veilig als gemakkelijk te communiceren, onderling en met relaties. Een goed alternatief voor Whatsapp hebben wij gevonden in Microsoft Teams. Net zo eenvoudig als Whatsapp, maar veilig binnen je eigen ICT-omgeving én met veel meer functionaliteiten. We zien dat medewerkers deze manier van communiceren als vanzelf omarmen en Whatsapp wordt daarmee overbodig.

Bestanden delen

Wil je ook bestanden – tijdelijk – delen met relaties? Geen probleem. Uiteraard hebben we ook een oplossing voor het veilig communiceren via e-mail. Ook als je per ongeluk een e-mail naar de verkeerde persoon stuurt – lang leve de functie Automatisch aanvullen – kun je de toegang tot dat bestand gewoon intrekken. Door de communicatie binnen je organisatie op een veilige manier in te richten, minimaliseer je bovendien de kans op een datalek. Je voldoet dan ook gelijk op het gebied van communicatie aan de AVG. Wat een rust…

Nieuwsgierig?

Hoe je ook wilt gaan communiceren, wij hebben een passende oplossing. Wil je ook weten welke manier van veilig communiceren het best past bij jouw organisatie? Neem gerust contact met me op op 0113-218 428 of via a.dekeizer@jepe-it.nl. Ik denk graag met je mee!

  • X
  • Hi, mijn naam is
  • Ik ben benieuwd hoe jullie mij verder kunnen helpen! Je kan mij bereiken op mijn mailadres
  • of telefonisch op
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

search
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram