fbpx

5 tips om het beste uit je dag te halen

Alle blog items

Leef je in de waan van de dag en wordt het opstaan om naar je werk te gaan steeds lastiger? Of heb je het allemaal goed onder controle, maar ben je nog op zoek naar dat kleine zetje om je dag nog productiever te maken? Met deze vijf tips ben je snel op de rit!

Tip 1: Zet de wekker vroeg en zorg voor routine in de ochtend

Veel zeer succesvolle leiders staan erom bekend dat ze vroeg opstaan. Tijd is de belangrijkste en meest waardevolle asset die wij hebben en de wekker op zes uur in plaats van zeven uur zetten geeft je een uur extra in een dag. Natuurlijk hoef je dit uur niet te gebruiken om te werken, maar gebruik het wel nuttig.

Routine in de ochtend is minstens zo belangrijk. Cliché, maar zorg voor een goed ontbijt. Daarmee bedoel ik niet alleen de (altijd veranderende) schijf-van-vijf, maar ook het feit dat je tijd neemt om te ontbijten. Dit zal de hele dag in je voordeel werken. Probeer tijdens je ochtendroutine zo min mogelijk op een scherm te kijken. Wij hebben thuis een ‘geen-telefoons-aan-tafel’-policy en dat werkt.

Tip 2: Plan je dag en begin met datgene dat het meeste energie kost

Plan je dag (voor zover mogelijk) en prioritiseer je taken. Heb je daar hulp bij nodig? Lees dan dit blog over de Amerikaanse generaal Eisenhouwer.

Mijn advies is om te beginnen met datgene dat je het meeste energie kost. Als je die eerste energievretende taak achter de rug hebt, dan is de rest van je dag een eitje. In Amerika noemen ze dat ‘eating your frogs in the morning’. Het eten van een levende kikker is geen pretje, maar daarna valt alles wat je moet doen mee.

Tip 3: Gebruik je reistijd

In Nederland werken we gemiddeld 260 dagen per jaar. Zit je iedere dag minstens twee keer een half uur in de auto, bus of trein dan besteed je de komende vijf jaar jaar vierenvijftig (54) dagen in de auto of in het OV. Dit is een mooie kans om iets te leren, een nieuw project op te pakken, podcasts of audiobooks te luisteren of om die mailbox leeg te werken.

Tip 4: Beperk de tijd die je aan e-mail besteedt

Een onderzoek in Amerika van eerder dit jaar wees uit de mensen zes uur per dag besteden aan e-mail. Voor 50% van deze mensen is de e-mailverslaving zo erg, dat zij op de WC nog hun e-mails aan het behandelen zijn. Gezien het feit dat onze hersenen niet in staat zijn om te multi-tasken, kan dat nog weleens een vies klusje worden.

Ben je op zoek naar een goede methode om die mailbox leeg te houden? Dan is Inbox Zero een methode die mij al jaren rust en overzicht geeft.

Tip 5: Ontspan, rust en vier

Plan tijd voor jezelf. Neem na iedere negentig minuten minimaal tien minuten rust en zorg dat je voldoende ontspant. Wat goed werkt is een wandeling of een grappig filmpje om je hersens even te resetten. Vergeet ook niet je successen te vieren. Het ligt misschien niet in onze aard en de slingers hoeven niet na iedere taak uit, maar jezelf een compliment geven (bijvoorbeeld na die kikker in de ochtend) zal je goed doen!
Meer over flexibel leven? Probeer office 365 nu gratis.

  • X
  • Hi, mijn naam is
  • Ik ben benieuwd hoe jullie mij verder kunnen helpen! Je kan mij bereiken op mijn mailadres
  • of telefonisch op
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

search
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram