Kan iedereen bij mijn data? Vraagt de overstap niet te veel van ons? En moet ik in één keer over? Deze en meer vragen over de cloud voorzien we graag van de juiste antwoorden, zodat jij met een gerust hart kan profiteren van alle voordelen.
Cloud, cloud computing, outsourcing, Iaas, Paas, Saas: zie jij door de bomen het bos nog? Er is veel verwarring over wat het concept precies inhoudt. En waar verwarring is, daar ontstaan ook vrijwel altijd mythes.
Dat is jammer, want de cloud biedt juist veel kansen, ook voor de mkb’ers en zzp’ers. Daarom zetten we de 6 belangrijkste mythes over de cloud op een rij, aangevuld met de feiten over hoe het echt in elkaar zit.
1. Online kan iedereen bij mijn bestanden komen
Het is een hardnekkige mythe dat bedrijfsspionnen, cybercriminelen en overheden zomaar online data kunnen inzien. Bij JéPé IT doen we er alles aan om jouw data te beschermen. Zo garanderen we dat alleen jij bij je documenten kan, en niemand anders.
Door strikte controles en slim ontwerp is het onmogelijk dat jouw data ‘vermengd’ raakt met de data van andere bedrijven. Microsoft is de eerste grote cloud-provider die voldoet aan de eisen van de internationale standaard voor cloud-privacy. Al je data slaan we op in Europa.
2. Lokaal staan bestanden veiliger dan in de cloud
Het is logisch dat je intuïtief meer vertrouwen hebt in je eigen, zichtbare opslag dan in een onzichtbaar systeem op afstand. Maar: hoe goed beveiligd zijn je lokaal opgeslagen bestanden nu echt? De cloud is daarentegen helemaal gericht op veiligheid, bereikbaarheid en betrouwbaarheid. Het is dan ook geen toeval dat de Microsoft-cloud ISO-gecertificeerd is.
3. De cloud is een alles-of-niets-scenario
Er is geen enkele noodzaak om in één keer heel je hebben en houwen te verhuizen. De meeste bedrijven volgen een hybride aanpak. Zij starten bijvoorbeeld met hun e-mail. Werkt en bevalt dat, dan volgt bijvoorbeeld het Office-pakket, of de bestanden waar je altijd en overal vandaan bij wilt kunnen.
4. De cloud maakt IT’ers overbodig
De verhuizing naar de cloud betekent vooral dat het werk van IT’ers leuker wordt. Niet langer hoeven zij zich druk te maken over onderhoud van servers en verloren bestanden. Deze technici kunnen zich juist richten op waar zij goed in zijn: oplossingen verzinnen voor de uitdagingen binnen jouw organisatie.
Bovendien bespaart de overstap naar de cloud geld. Zo hoeft er veel minder geïnvesteerd te worden in de aanschaf en configuratie van hardware. Ook gaat er geen tijd meer verloren aan updates, zodat iedereen altijd verder kan werken met de nieuwste software.
5. De overstap is te veel voor mijn bedrijf
Natuurlijk is een overstap ingrijpend. Uiteindelijk wil je gewoon je werk doen. Om zo snel mogelijk te kunnen profiteren van de voordelen die de cloud biedt, geeft Microsoft bijvoorbeeld tips en informatie over alle technische onderdelen, zoals toegangscontroles en koppelingen tussen lokaal en cloud. Ook bieden we online tools aan om de verhuizing zo soepel mogelijk te laten verlopen. Voor veel kleinere organisaties spelen zulke uitdagingen trouwens niet of nauwelijks. Hier is het slechts een kwestie van de automatische configuratie volgen.
6. E-mail in de cloud biedt geen voordelen
E-mail is e-mail, toch? Dat wel, maar de software er omheen is vaak complex en onderhoudsgevoelig. Verhuis je de e-mail naar de cloud, dan weet je zeker dat je altijd met de laatste versie werkt. Ook updates en fixes voor de software worden automatisch opgehaald zodra ze beschikbaar zijn. Dat geeft wel net zo’n veilig gevoel.
Minder wakker liggen van vraagstukken over jouw rondzwevende data? Lees: ‘De digitale toekomst: kwetsbaar of weerbaar?’.
Mocht je na het lezen van deze blog nog vragen hebben of aanvullend advies wensen, neem dan contact met ons op via 0113-218428 of info@jepe-it.nl.