fbpx
0113 – 218 428
ANYDESKinfo@jepe-it.nl

Overal en altijd aan het werk. Yes, we can!

Alle blog items

De uitdaging van het nieuwe werken

Het nieuwe werken is niet meer weg te denken uit ons leven. Veel mensen vinden het de normaalste zaak van de wereld dat ze overal en altijd kunnen inloggen op hun werkomgeving om weer wat items van hun to-do lijst af te vinken.

Benieuwd wat de voordelen en de valkuilen zijn?

De pros en cons van het nieuwe werken

De vrijheid om zelf je dag in te delen. Werken waar en wanneer het je uitkomt: op kantoor, thuis, in de trein of in dat hippe koffietentje om de hoek. Dankzij nieuwe technieken als de Cloud en VPN is het allemaal mogelijk. De hele wereld is je kantoor!

Tijden veranderen

Het idee van vaste werktijden, stamt nog uit het industriële tijdperk. Iedereen moest op tijd in de fabriek staan om de machines draaiend te houden. Tegenwoordig zijn daar echter geen mensen meer voor nodig. In het digitale tijdperk werken we bijna alleen nog maar meer met ons hoofd. Alles draait om snelheid en efficiëntie. Dat vraagt om een nieuwe, flexibele manier van werken.

Nog niet overtuigd?

De voordelen van het Nieuwe Werken zijn enorm! Enkele voorbeelden:

– Doordat alle medewerkers meer grip krijgen op hun werk, gaat de productiviteit en de motivatie omhoog. Dit leidt tot een goede sfeer op de werkvloer, betere resultaten en meer succes.
– Met name jongeren willen niet meer constant op de vingers gekeken worden door hun leidinggevende. Door hen de ruimte te geven om ook thuis te werken, wordt je als werkgever automatisch aantrekkelijker voor jong talent op de arbeidsmarkt.
– De flexibiliteit in werktijden zorgt voor minder stress. Je kunt met een gerust hart een uurtje eerder naar huis om je kind op te halen omdat je dat later makkelijk ’s avonds weer in kunt halen. De balans tussen werk en privé wordt beter.
– Met de implementatie van het mobiele werken gaan de operationele bedrijfskosten (ICT, kantoorruimte, energie, reiskosten etc) naar beneden. Altijd meegenomen!
– Thuiswerken betekent een hoop minder reistijd. Bovendien levert het een bijdrage aan de oplossing van het fileprobleem en overvolle treinen!

No free lunch

Wie eenmaal gewend is aan het nieuwe werken, wil nooit meer terug. Het is echter niet alleen maar feest. Mobiel werken brengt ook een aantal risico’s met zich mee waar je goed over na moet denken.

– Veiligheid

Om het nieuwe werken tot een succes te maken, hebben medewerkers altijd en overal veilige toegang tot hun werkomgeving nodig incl. mail, applicaties, gegevens en bestanden. Ook moeten medewerkers zich bewust zijn van hun gedrag en de risico’s die ze lopen. Want zoals Brad Smith van Microsoft ooit zei: “er is altijd wel iemand in een organisatie die achteloos op alles klikt”.

– Samenwerken op afstand

Als iedereen op verschillende locaties werkt, dan kan dat ten koste gaan van de onderlinge samenwerking en de coherentie binnen een bedrijf. Daarom is het belangrijk dat medewerkers goede tools krijgen om online te kunnen chatten, mailen, bellen, vergaderen etc. Ter bevordering van de teamspirit mag er daarnaast natuurlijk ook regelmatig een teammeeting of een borrel georganiseerd worden. Online samenwerken betekent niet dat je elkaar nooit meer face-to-face hoeft te zien!

– Management nieuwe stijl nodig

Ook na implementatie van het nieuwe werken moet er gepresteerd worden. Het is zelfs de bedoeling dat de productiviteit omhoog gaat. Dat vraagt niet alleen een flinke dosis discipline van de medewerkers, maar stelt ook hoge eisen aan de management skills van de leidinggevende.

Een van de belangrijkste voorwaarden voor het succesvol implementeren van het nieuwe werken is dat leidinggevenden bereid zijn om hun medewerkers meer verantwoordelijkheid en vertrouwen te geven. Hoe die hun werk inrichten, kunnen ze immers zelf wel bepalen. Uiteindelijk gaat het om de resultaten die ze voor het bedrijf boeken.

Conclusie

Mobiel werken is meer dan een online werkplek en wat handige tools. Het gaat om een cultuuromslag op de werkvloer. Dat heeft grote impact op je bedrijf, maar het levert je ook veel op: beter gemotiveerde medewerkers, meer productiviteit en lagere kosten. Anyplace, anywhere, anytime!

  • X
  • Hi, mijn naam is
  • Ik ben benieuwd hoe jullie mij verder kunnen helpen! Je kan mij bereiken op mijn mailadres
  • of telefonisch op
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

search
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram