fbpx

De 6 tips om jouw ICT vakantieproof te maken

Alle blog items

Vakantie. De tijd van het jaar om eens even lekker tot rust te komen en nieuwe energie op te doen. Maar vaak loopt het anders. Toch nog even je mails beantwoorden of dat bestand afmaken. Ondertussen maak je je druk of je back-up wel goed geregeld is, of de kosten voor je dataverbruik niet de pan uit rijzen of dat je data niet op straat liggen. Met deze tips kun je met een gerust hart op vakantie. En weer thuiskomen…

1. Maak een back-up van je data

Het maken van een back-up is altijd belangrijk. Maar maak er zeker vlak voor je vakantie een gewoonte van. Of je nu wel of niet je laptop, tablet of telefoon (of alle drie) meeneemt, als je een goede back-up hebt gemaakt geeft dat een rustig gevoel.

2. Regel je e-mail

Zet een autoresponder aan en zet daarin dat je na terugkomst alleen mail leest die niet ouder is dan drie werkdagen. Klinkt misschien onaardig, maar een groot gedeelte van de vragen hebben zich al opgelost voor jij terugkomt. Je besteedt dan veel tijd aan irrelevante mailtjes. Ook kun je gebruikmaken van regels in Outlook om bepaalde afzenders of onderwerpen te markeren met een kleurtje. Dat geeft meteen een handig overzicht! En plan altijd de eerste werkdag na je vakantie in voor de afhandeling van je mail en om je bij te lezen. Ga pas nadat je alles hebt doorgenomen handelen. Het kan blijken dat een collega iets al geregeld heeft.

3. Check de tarieven

Ontkom je er niet aan zo nu en dan te werken tijdens je vakantie, controleer dan vooraf de tarieven voor het bellen, sms-en en internetten. Binnen de EU zijn roamingkosten afgeschaft en kun je zonder (extra) kosten gebruik maken van je Nederlandse bundel. Let op: dat geldt niet buiten de EU, daar kan je dataverbruik fiks in de papieren lopen.

4. Gebruik geen onbeveiligde wifi-verbindingen

Of je nu op vakantie bent of onderweg voor werk, gebruik als het even kan geen onbeveiligd wifi-netwerk. Je weet nooit wie er meekijkt en meeluistert. Heb je toch een publieke wifi-verbinding nodig, gebruik dan een VPN-verbinding om je verkeer te versleutelen en te beveiligen. En heb je je laten verleiden om toch een keer de krant te lezen via een ‘freewifi’-netwerk, zorg dan dat je daarna het netwerk vergeet anders logt je device volgende keer weer vrolijk automatisch in, zonder dat jij het doorhebt. En je wilt natuurlijk niet dat je data op straat komt te liggen.

5. Ontspan!

Vakantie is de periode om op te laden en weer lekker fris in je hoofd te worden. Daarvoor is het belangrijk dat de druk even van de ketel gaat. Laat je ontspanning niet afhangen van die ene zomervakantie. Plan regelmatig een break; soms zijn enkele dagen al genoeg om weer fris en uitgerust aan een volgend project te beginnen. Vakantie is ook een tijd om te bedenken wat je beter kunt doen. Als je tot rust komt, komen niet zelden de beste ideeën omhoog. Misschien krijg je ideeën om je werkprocessen te verbeteren, om afspraken beter te managen, of misschien kom je tot de ontdekking dat het tijd is je ICT-beheer aan een professional over te laten.

6. Laat het beheer van je ICT aan een professional over

Als je je ICT-beheer aan een professionele partner overlaat, weet je zeker dat tijdens je vakantie – en natuurlijk niet alleen tijdens je vakantie – alles netjes doordraait. Krijg je onverhoopt toch een storing, dan wordt die opgevolgd op afstand. Ook voor een dagelijkse back-up wordt gezorgd.

Nog voor je vakantie regelen?

Wil je zeker weten dat deze vakantie je ICT al vlekkeloos verloopt? Neem contact op via 0113-218428 of info@jepe-it.nl.

Geniet van je vakantie!

  • X
  • Hi, mijn naam is
  • Ik ben benieuwd hoe jullie mij verder kunnen helpen! Je kan mij bereiken op mijn mailadres
  • of telefonisch op
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

search
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram