fbpx

Jouw WhatsApp-berichten op Facebook? Liever niet.

Alle blog items

WhatsApp en zakelijke communicatie gaan niet samen. Hoe makkelijk het ook is, je voldoet daarmee niet aan de AVG. Bovendien kan je WhatsApp-data maar zo worden gedeeld met Facebook. Een duidelijke no-go, lijkt ons.

Data delen met Facebook

We schreven het al in een eerdere blog: als je eenzaam in je homeoffice aan het werk bent, en behoefte hebt aan contact met collega’s, doe dat dan liever niet via WhatsApp. Dat is niet geschikt voor zakelijk gebruik vanwege de eisen die de AVG stelt aan je communicatie. Bovendien is WhatsApp overgenomen door Facebook, wat inhoudt dat vanaf 8 februari van dit jaar je WhatsApp-account wordt verwijderd als je er niet mee akkoord gaat dat je data worden gedeeld met Facebook.

In strijd met AVG

Door deze wijziging kan WhatsApp gebruikersgegevens delen met Facebook en zusterbedrijven, zoals informatie over accountregistratie, telefoonnummers, transactiegegevens, servicegerelateerde informatie, interacties op het platform, informatie over mobiele apparaten, IP-adressen en andere gegevens die zijn verzameld op basis van de zogenaamde toestemming van gebruikers. Dit beleid is natuurlijk totaal in strijd met de AVG.

Twee kwaden

Maar ja, Facebook stelt je voor de keus, mag het sociale platform je WhatsApp-data delen of kies je ervoor je WhatsApp-account te wissen? Een keuze uit twee kwaden, op het eerste gezicht. Geen enkele ondernemer wil immers dat zijn of haar data worden gedeeld op een platform dat alle privacyregels aan zijn laars lapt. En je wil al zeker niet geassocieerd kunnen worden met een Whatsapp-fraudezaak. Tegelijkertijd is WhatsApp natuurlijk superhandig om privé mee te communiceren, dat snapt zelfs deze Privacy- en Security-adviseur.

Maar wat dan?

Zorg dat je zakelijke communicatie verloopt via Microsoft Teams. Dit samenwerkingsplatform van Microsoft is speciaal ontworpen om teamwerk op afstand makkelijker te maken. Behalve videobellen biedt het platform ook mogelijkheden om chats en audiocalls te faciliteren en om bestanden te vinden en te delen in alle Office 365-applicaties. En Microsoft zou Microsoft niet zijn als het niet op de juiste wijze om zou gaan met security en compliance.

Meer informatie of hulp nodig?

Kortom, zakelijke communicatie en WhatsApp gaan niet samen, zeker niet als er persoonsgegevens in beeld komen. Wil je meer weten over hoe je dan wel veilig communiceert en hoe je 2021 veilig begint met Microsoft Teams, neem dan contact met me op via 0113-218 428 of via a.dekeizer@jepe-it.nl. Ik denk graag met je mee!

Antoine de Keizer, Privacy- en Security-adviseur

  • X
  • Hi, mijn naam is
  • Ik ben benieuwd hoe jullie mij verder kunnen helpen! Je kan mij bereiken op mijn mailadres
  • of telefonisch op
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

search
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram