fbpx
0113 – 218 428
ANYDESKinfo@jepe-it.nl

Op zoek naar goede mensen? Automatiseer wat kan

Alle blog items

In nagenoeg alle branches is een schreeuwend tekort aan mensen, ook in de ICT. Dit kan groei in de weg staan, maar wie slim automatiseert komt een heel eind. In deze blog vertelt Jean-Paul de Pundert hoe automatisering kan bijdragen aan het optimaliseren van je bedrijfsprocessen en daarmee aan de groei van je bedrijf.

Tekort aan personeel

De werkloosheid stijgt minder hard en de economie groeit sneller dan verwacht, zowel dit jaar als volgend jaar. Dit blijkt uit de nieuwe Macro Economische Verkenning, die het Centraal Planbureau elk jaar presenteert op Prinsjesdag. Tegelijkertijd is er in bijna alle branches een tekort aan personeel. Uit cijfers van het CBS bleek mid augustus dat er voor het eerst sinds tijden weer meer vacatures dan werkzoekenden zijn. Voor het eerst in de geschiedenis is het personeelstekort in de horeca groter dan in de ICT, kopt EenVandaag eind augustus. Maar dat wil zeker niet zeggen dat in de ICT de sollicitanten in drommen voor de deur staan. Integendeel, weet ik uit ervaring. Maar niet getreurd. Automatisering biedt uitkomst.

Bijdrage van automatisering

Uiteraard is automatisering niet dé oplossing voor alles, maar het kan zeker bijdragen aan het optimaliseren van je bedrijfsprocessen en daarmee aan de groei van je bedrijf, zonder dat daar een extra medewerker voor ingezet moet worden. Waar zitten de mogelijkheden?

  • Automatiseer saaie, geestdodende processen zoals 'papieren' processen of processen waarbij gegevens overgetypt moeten worden. Dit kan ook gaan om de verbinding tussen twee softwarepakketten.
  • Automatiseer foutgevoelige processen. Als je een proces op de juiste manier automatiseert, en zorgt voor de juiste inrichting, dan verminder je de foutkans drastisch. Bovendien is informatie direct beschikbaar en aan de juiste systemen gekoppeld.
  • Automatiseer dashboards, een mooi hulpmiddel waar ik al eerder een blog over schreef. Het geeft directie en management inzicht in informatie die voor hen waardevol is, het brengt gegevens uit verschillende omgevingen samen en als je zorgt dat alles volledig geautomatiseerd is, heb je altijd een actueel dashboard.

Hoe vind je de mogelijke verbeteringen?

Da's mooi, Jean-Paul, hoor ik je denken, maar hoe ga ik hier concreet mee aan de slag? Dat is simpeler dan je denkt. Kijk eens naar waar papier van persoon naar persoon of afdeling naar afdeling gaat. Daar zit ongetwijfeld een kans op verbetering. Waar wordt informatie overgezet van het ene (computer-)systeem naar het andere? En vergeet vooral niet je medewerkers te vragen naar waar zij ruimte voor verbetering zien. Als je ze uitlegt dat hun werk daardoor niet minder, maar wel interessanter wordt, zijn ze ongetwijfeld gemotiveerd om mee te denken.

Stap voor stap

Probeer vooral niet om in één keer alles voor de volle 100 procent om te gooien. Bedenk dat je met kleine stapjes ook vooruit gaat. Liever een goed proces verder uitbreiden dan een project zo groot maken dat het eigenlijk bijna niet uitvoerbaar is. Kalmaan, dan breekt 't lijntje niet.

Meer weten?

Benieuwd hoe automatisering jou kan helpen groeien ondanks personeelstekort? Wij helpen je graag. Meer weten? Neem vrijblijvend contact met me op. Bel naar 0113 – 218428 of mail naar j.depundert@jepe-it.nl en we maken een afspraak!

Jean-Paul de Pundert

  • X
  • Hi, mijn naam is
  • Ik ben benieuwd hoe jullie mij verder kunnen helpen! Je kan mij bereiken op mijn mailadres
  • of telefonisch op
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

search
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram