fbpx
0113 – 218 428
ANYDESKinfo@jepe-it.nl

Veilig thuiswerken? Dit zijn de valkuilen

Alle blog items

Of het nu wel of niet al gebruikelijk was in jouw organisatie, de afgelopen tijd zijn we in sneltreinvaart gewend geraakt aan thuiswerken. Met de productiviteit zit het wel goed, maar is thuiswerken ook altijd even veilig? Antoine, onze Privacy- en Security-adviseur, vertelt wat de valkuilen zijn en hoe je wel veilig werkt aan de keukentafel.

Lekker snel aan de slag

Met Microsoft Teams kan je veilig en prettig communiceren met collega’s en met klanten. Maar hoe zit het met de rest van je thuiswerkomgeving? In veel gevallen werken mensen thuis op eigen computers of laptops. Zonder investering lekker snel aan de slag. Maar is die computer ook beschermd tegen virussen, is de software wel up-to-date en is je verbinding wel veilig? Hoe veilig zijn je documenten, mails en wachtwoorden? Het Nationaal Cyber Security Centrum heeft de nodige adviezen uitgebracht, maar of die altijd door iedereen worden opgevolgd is nog maar de vraag.

Gevaren op de loer

De meeste thuiscomputers worden niet alleen gebruikt om op te werken, maar zijn tegelijkertijd gamecomputer, thuisbioscoop en boodschappenlijstje die jouw medewerker na elke koffiepauze moet heroveren van andere huisgenoten. De security van al die websites is lang niet altijd op orde en als de computer geïnfecteerd raakt met malware of getroffen worden door ransomware, kan dit grote gevolgen hebben voor je organisatie. Maar ook phishing is ook een groter risico dan op kantoor, doordat de beveiliging vaak niet op orde is. Stel: je bent druk bezig een opdracht af te ronden, tegelijkertijd vragen je kinderen om aandacht en dan komt net die ene mail binnen die lijkt op die mail waar je op zit te wachten. Je klikt, je baalt en je beseft: ik ben te laat. Gevaren zoals datadiefstal, gijzeling van data of het simpelweg zoekraken van belangrijke documenten liggen op de loer, met alle gevolgen van dien.

Cyberwalhalla

Cybercriminelen verwelkomen het ‘nieuwe normaal’ handenwrijvend. Een wereld vol nieuwe kansen om op een sluwe manier geld te verdienen – ten koste van jou – strekt zich voor hen uit. Thuiswerkplekken zijn een walhalla voor hackers en andere duistere cyberfiguren. Ze slaan lachend hun slag en jij komt er pas achter als het veel te laat is. We zien dan ook een enorme stijging in het aantal succesvolle cyberaanvallen op thuiswerkplekken.

Geïnteresseerd?

Redenen te over dus om te zorgen dat jouw medewerkers wel over een veilige werkplek beschikken. Van een computer die beschermd en up-to-date is zodat jij gerust je werk kunt doen, tot het veilig communiceren met klanten en relaties via Microsoft Teams of het vastleggen van een helder thuiswerkbeleid, wij helpen je er graag bij. Samen bekijken we hoe wij ervoor kunnen zorgen dat jij en je medewerkers wel veilig kunnen werken én communiceren, ook aan de keukentafel! Neem gerust contact met me op via 0113-218 428 of via a.dekeizer@jepe-it.nl. Ik denk graag met je mee!

Antoine de Keizer, Privacy- en Security-adviseur

  • X
  • Hi, mijn naam is
  • Ik ben benieuwd hoe jullie mij verder kunnen helpen! Je kan mij bereiken op mijn mailadres
  • of telefonisch op
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

search
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram